Advocaat in Breda - specialist in ontslag- en arbeidsrecht

Wat is een pro deo advocaat?

Wanneer je te maken hebt met een arbeidsconflict dat je niet zelf kan oplossen, is het slim om een advocaat in te schakelen voor professionele hulp. Maar wat als je de kosten van die advocaat niet zelf kan betalen? Daar is een oplossing voor! In dit artikel geef ik je meer uitleg over de ‘pro deo advocaat’.   Dan weet je precies wat het is en hoe ik je kan helpen.

 

Pro deo advocaat ontslag- en arbeidsrecht

Een pro deo advocaat arbeidsrecht is een gespecialiseerde advocaat in dit vakgebied die je bijstaat bij verschillende arbeidssituaties. Dat kan gaan om een ontslagprocedure, maar ook om een arbeidsconflict waarbij geen rechter nodig is.  Het grote verschil met een ‘gewone’ advocaat is dat je bij een pro deo advocaat niet zelf alle advocaatkosten betaalt. De overheid betaalt namelijk het grootste deel van die kosten.

Een pro deo advocaat wordt ook wel advocaat van onvermogen of toevoegingsadvocaat genoemd. Een andere veelgebruikte term is gesubsidieerde rechtsbijstand.

 

Wanneer heb ik recht op een pro deo advocaat?

In Nederland heeft iedereen recht op juridische bijstand, maar niet iedereen kan de kosten daarvan zelf betalen. Dan kan de overheid daaraan meebetalen.  Dit is geregeld in de Wet op de Rechtsbijstand. Uiteraard zijn er voorwaarden gekoppeld aan het verkrijgen van een pro deo advocaat. De belangrijkste voorwaarden zijn:

  • Je mag een niet al te groot inkomen hebben (voor alleenstaanden geldt een inkomensgrens van € 29.400,-, voor eenoudergezinnen en voor gehuwden/samenwonenden ligt de grens op € 41.600,-)
  • Je mag niet te veel eigen vermogen hebben (niet meer dan € 30.850 in box 3)
  • Je moet een goede reden hebben waarom je professionele juridische hulp inschakelt;

 

Als je aan de voorwaarden voldoet, dan betaalt de overheid het grootste deel van de advocaatkosten. Je betaalt zelf alleen de ‘eigen bijdrage’, die afhankelijk is van jouw inkomen en vermogen in het peiljaar. Hoe lager jouw inkomen en vermogen, hoe minder eigen bijdrage je zal moeten betalen.  Het peiljaar is altijd 2 jaar eerder.  Er wordt gekeken naar het verzamelinkomen of het belastbaar inkomen van jou (en dat van jouw partner), dus naar het totaal van alle inkomsten en aftrekposten uit box 1 (inkomen uit woning en werk/uitkering), box 2 (inkomen uit aanmerkelijk belang) en box 3 (inkomen uit sparen en beleggen). Als het inkomen en vermogen sinds het peiljaar sterk is gedaald, kan een peiljaarverlegging worden aangevraagd zodat dan gekeken wordt naar het inkomen en vermogen in een recenter jaar dan in het peiljaar.

Heb je een arbeidsrechtelijk probleem en ben je benieuwd of jij recht hebt op een pro deo advocaat? Meld je dan snel aan voor een gratis spreekuur. Ik help je daarin snel verder.

 

Pro deo advocaat versus No cure, no pay

Deze termen worden nogal eens door elkaar gebruikt, maar dat is niet juist. Beide termen houden geen verband met elkaar.

Hiervoor heb je kunnen lezen dat bij een pro deo advocaat een gedeelte van de advocaatkosten door de overheid wordt betaald. Bij no cure, no pay betaal je de advocaat zelf, maar alleen als de zaak gewonnen wordt of een bepaald resultaat wordt behaald. Wordt de zaak verloren of wordt het afgesproken resultaat niet behaald, dan betaal je niets. In Nederland is het in de meeste gevallen voor een advocaat niet toegestaan om op basis van no cure, no pay te werken.

 

Meer informatie nodig?

Heb je vragen over het onderwerp uit dit blog? Neem dan gerust contact met mij op. Dat kan telefonisch (076-513 93 08) en per email (info@advocaatinbreda.nl). Je kan jezelf natuurlijk ook aanmelden voor het gratis spreekuur. Ik kom graag met je in contact en help je verder met de nodige rechtsbijstand.

Wat is een pro deo advocaat