Wat is een vaststellingsovereenkomst?
Een vaststellingsovereenkomst beëindigd het contract dat je met je werkgever hebt. Je kunt het dan ook zien als een ontslagvoorstel. Een andere naam voor vaststellingsovereenkomst is dan ook beëindigingsovereenkomst. Vaak heb je hier ruimte om te onderhandelen over de voorwaarden. Het is daarom verstandig om niet direct te tekenen. Kijk eerst naar de gevolgen voor bijvoorbeeld je WW-uitkering of transitievergoeding. In dit artikel geef ik je tips over de vaststellingsovereenkomst en het tekenen hiervan. Hierdoor ben je beter voorbereid en kun je het ontslagproces op een zo goed mogelijke manier doorlopen.
Vaststellingsovereenkomst waar op letten?
Pas wanneer de vaststellingsovereenkomst getekend is, wordt het ontslag officieel. Controleer daarom altijd eerst de gehele vaststellingsovereenkomst. Zorg dat je op de hoogte bent van de reden van ontslag. Dit zorgt er voor dat je sterker staat tijdens de onderhandelingen. Een andere tip is om alle uitbetalingen te controleren. Denk hierbij aan de uitbetaling van vakantiedagen en vakantiegeld. Ook de transitievergoeding van het ontslag is iets om te controleren. De hoogte hiervan wordt bepaald aan de hand van je maandsalaris en de duur van het dienstverband. Het kan goed zijn dat je door het ontslag vrijstelling krijgt van werk. Je hoeft dan niet meer te werken, maar hebt nog wel recht op loon. Mocht dit allemaal kloppen, is het ook belangrijk om naar de verdere toekomst te kijken. In de vaststellingsovereenkomst staat ook vaak een concurrentiebeding. Hierin staat dat je voor bepaalde tijd niet voor concurrenten mag werken. Het is mogelijk om af te spreken dit concurrentiebeding te verwijderen. Dit kan de zoektocht naar een nieuwe baan makkelijker maken.
WW-uitkering bij een vaststellingsovereenkomst
Recht hebben op een WW-uitkering kan belangrijk zijn wanneer je contract beëindigd wordt. Het is daarom goed om verschillende punten te controleren. Zo moet er in de vaststellingsovereenkomst staan dat de werkgever het initiatief neemt voor het ontslag. De reden voor ontslag is inmiddels bij je bekent. Controleer of dit geen ‘dringende reden voor ontslag op staande voet’ is. Dit kan door redenen als diefstal ontstaan, maar haalt de kans op een WW-uitkering naar beneden. Daarnaast is het belangrijk dat je niet ziek bent tijdens het tekenen van de vaststellingsovereenkomst. Voor het krijgen van een WW-uitkering zijn er buiten de vaststellingsovereenkomst ook nog andere voorwaarden waar je aan moet voldoen.
Onderhandelen binnen de vaststellingsovereenkomst
Een werkgever moet binnen de vaststellingsovereenkomst veel op orde hebben. Je kunt dan ook niet zomaar ontslagen worden. Het kan zo zijn dat de werkgever en jij absoluut niet meer door één deur passen. De werkgever moet dan aantonen dat ook een andere functie binnen het bedrijf niet meer mogelijk is. Een economische reden, wanneer het bijvoorbeeld slecht gaat met het bedrijf, moet via het UWV aangevraagd worden. In deze ontslagvergunning moet staan dat de enige reden van het ontslag het redden van het bedrijf is. Een andere reden voor ontslag kan zijn dat de werkgever vind dat je niet goed genoeg functioneert. Dit moet de werkgever dan bewijzen door een uitgebreid dossier op te stellen. Zo moet het duidelijk zijn dat je de kans hebt gekregen om beter werk te doen.
Meer informatie nodig?
Alle genoemde onderwerpen moeten op orde zijn. Als de werkgever dit niet heeft, is het mogelijk om een tegenvoorstel te doen. Zelf raad ik aan om dit via een mediator of advocaat te doen. Als specialist in ontslag- en arbeidsrecht help ik je dan ook graag verder!
