Advocaat in Breda - specialist in ontslag- en arbeidsrecht

Jouw rechten en plichten bij zwangerschapsverlof

Ben je zwanger of is een van jouw werknemers zwanger? Dan zijn er belangrijke rechten en plichten rondom zwangerschapsverlof die je moet kennen. Daarom belichten we in dit artikel de essentiële aspecten, van ZZP zwangerschapsverlof tot de algemene regeling van zwangerschapsverlof.

 

Wat zijn jouw rechten tijdens zwangerschapsverlof als werknemer?

Als werkneemster heb je recht op zwangerschapsverlof. Dit is een periode waarin je kunt uitrusten en voorbereiden op de komst van jouw kindje. Dit verlof is wettelijk vastgelegd en biedt jou de kans om zonder financiële zorgen jouw kind te verwelkomen. Maar wat zijn nu precies jouw rechten?

 

Duur van het verlof: Je hebt recht op minimaal 16 weken verlof. dit bestaat uit 6 weken zwangerschapsverlof en 10 weken bevallingsverlof. 

Uitkering: Tijdens jouw verlof ontvang je een uitkering die jouw salaris grotendeels dekt.

Bescherming tegen ontslag: Tijdens jouw zwangerschap en verlofperiode kun je niet ontslagen worden om deze redenen.

 

Speciale overwegingen voor ZZP’ers bij zwangerschapsverlof

Voor zelfstandigen zonder personeel (ZZP’ers) gelden specifieke regelingen rondom zwangerschapsverlof. Als ZZP’er kun je aanspraak maken op een uitkering via de Zelfstandig en Zwanger-regeling (ZEZ). Hierdoor kun je met een gerust hart jouw werkzaamheden tijdelijk onderbreken. Ook als ZZP’ER heb je recht op minimaal 16 weken verlof. 

 

De plichten en rechten van werkgevers

Als werkgever heb je ook bepaalde verplichtingen. Het is belangrijk deze na te leven om zowel jouw werknemer te ondersteunen als juridische problemen te voorkomen.

Informatievoorziening: Zorg dat je goed geïnformeerd bent over de rechten van jouw zwangere werknemer.

Werkomgeving: Pas de werkomgeving aan indien nodig om de veiligheid en gezondheid van de zwangere werknemer te garanderen.

Loondoorbetaling: Zorg voor de juiste afhandeling van de uitkering tijdens het zwangerschapsverlof. Dit kan onder andere via het UWV.

 

Het belang van juridisch advies

Zwangerschapsverlof kan veel vragen oproepen, zowel voor werknemers als werkgevers. Het is essentieel om goed geïnformeerd te zijn over jouw rechten en plichten. Heb je vragen of behoefte aan advies over zwangerschapsverlof, of specifieke vragen over de ZZP-regeling voor zwangerschapsverlof? Ontvang deskunsig advies van een gespecialiseerde advocaat in arbeidsrecht. 

 

Plan jouw gratis adviesgesprek

Wij nodigen je uit voor een gratis adviesgesprek om jouw situatie te bespreken en antwoord te geven op al jouw vragen. Of je nu werknemer of werkgever bent, onze kennis en expertise op het gebied van arbeidsrecht zorgen ervoor dat je volledig geïnformeerd bent over jouw rechten en plichten. Neem vandaag nog contact met ons op en zet de eerste stap naar duidelijkheid en zekerheid.

rechten zwangerschapsverlof