Advocaat in Breda - specialist in ontslag- en arbeidsrecht

Ontslag? Wat zijn jouw rechten?

Weet jij wat jouw rechten zijn bij ontslag? Of heb je helemaal geen idee? In dit artikel leg ik graag aan je uit wat jouw rechten als je te maken krijgt met ontslag (op staande voet). Wanneer je vragen hebt of advies nodig hebt over jouw rechten bij ontslag, neem je vrijblijvend contact met mij op. Ik help je graag verder.

Wat te doen bij ontslag?

Er komt veel op je af wanneer er sprake is van ontslag. Emoties lopen vaak hoog op, er moeten allerlei zaken geregeld worden en je vraagt je wellicht af welke rechten je nog meer hebt bij ontslag. Als ontslagrecht advocaat weet ik natuurlijk dat alle regels en uitzonderingen de situatie niet vereenvoudigen. Toch ga ik je op voorhand helpen door hieronder op te sommen welke rechten je hebt en waar je op kunt letten in tijden van ontslag.

Vaststellingsovereenkomst

Soms wil de werkgever dat je een overeenkomst ondertekent waarmee je accepteert dat jouw contract wordt beëindigd. Deze vaststellingsovereenkomst moet je nooit zomaar ondertekenen. Is de reden van ontslag wel correct? Hoe staat de afhandeling van de gewerkte uren omschreven? Worden de vakantie/verlofdagen uitbetaald. Dit zijn allen aspecten die goed geregeld moeten zijn, voordat je verder gaat met het ontslag in wederzijds goedvinden.

Procedure

Ben je het niet eens met de werkgever of de reden van ontslag? Is de hoogte van de transitievergoeding te laag? Dat is jammer, maar soms onvermijdelijk. Ook in deze situatie heb je recht om hier tegenin te gaan. Dit kan met of zonder advocaat. Ik adviseer je te allen tijde om juridische hulp in te schakelen. Samen bekijken we de situatie en stellen we een gewenste oplossing op.

Al ontslagen?

Ben je al ontslagen? Ook dan heb je nog steeds rechten en plichten. Denk aan het recht op een ontslagvergoeding en het recht op een werkloosheidsuitkering (WW). Het kan ook zijn dat je nog bedrijfseigendommen in bezit hebt welke je moet inleveren. Een laptop, telefoon, bureau en -stoel of een auto. Wanneer je dit niet op tijd inlevert, riskeer je een boete. Dan moet je een schadevergoeding aan de werkgever betalen. Dat is ook je plicht.

Hulp nodig?

Heb je vragen over het onderwerp uit dit blog? Neem dan gerust contact met mij op. Dat kan telefonisch (076-513 93 08) en per email (info@advocaatinbreda.nl). Je kan jezelf natuurlijk ook aanmelden voor het gratis spreekuur. Ik kom graag met je in contact en help je verder met de rechten bij ontslag.

Ontslag - wat zijn jouw rechten