Advocaat in Breda - specialist in ontslag- en arbeidsrecht

Mijn contract wordt niet verlengd, wat nu?

Wil jouw werkgever jouw contract niet verlengen? Dat kan ontzettend vervelend zijn als werknemer. Wil jij weten wat je kan doen en wat de regels zijn? Jij en jouw werkgever hebben hierin verschillende rechten. In dit artikel leg ik je uit welke dat zijn.  

Wat zijn mijn rechten?

Als werknemer heb je verschillende rechten als jouw contract niet wordt verlengd. Zo heb je in sommige gevallen recht op een transitievergoeding. Heb je een tijdelijk contract met een looptijd van 6 maanden of meer? Dan heeft jouw werkgever een aanzegplicht. Dit betekent dat jouw werkgever verplicht is om minimaal één maand, vooraf aan de einddatum, jou moet laten weten dat je contract niet verlengd wordt. Doet hij dit niet? Dan kun je recht hebben op een aanzegvergoeding, deze staat gelijk aan één maand bruto maandsalaris zonder vakantietoeslag. Het is belangrijk om snel actie te ondernemen. Je stuurt in dit geval uiterlijk binnen twee maanden een aangetekende brief naar jouw werkgever. Hierin dien je een verzoek in voor de aanzegvergoeding.

Heb ik recht op een transitievergoeding?

Je kunt recht hebben op een transitievergoeding als jouw tijdelijke contract niet wordt verlengd of als jouw contract wordt opgezegd in de proeftijd. De hoogte van de transitievergoeding hangt af van de hoogte van je salaris en hoe lang je daar gewerkt hebt. Per gewerkt jaar heb je namelijk maar recht op 1/3 van jouw bruto maandsalaris. Per gewerkte maand heb je recht op 1/36 van jouw bruto maandsalaris. Neem op tijd actie om in aanmerking te komen!

Wat kan ik verwachten van mijn werkgever?

Wat je als werknemer wil weten, is dat jouw werkgever niet verplicht is om jouw contract te verlengen. Hij hoeft hier niet eens een reden voor te geven. Jouw werkgever heeft bepaalde verplichtingen bij het opzeggen van jouw tijdelijke contract. Zoals hierboven vermeld, moet je werkgever minimaal één maand, voorafgaand aan de beëindiging van het contract, doorgeven het contract niet te willen verlengen.

Hulp van een professional

Heb je hulp nodig of heb je een vraag over jouw rechten. Neem contact op met een professional. Meld je gerust aan voor het gratis juridisch spreekuur en ik help je graag verder. 

Contract niet verlengd